Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www-wpmu/htdocs/wp-content/plugins/qtranslate-x/qtranslate_frontend.php on line 497
Ivan Bargna - BEST4food

Ivan Bargna

Position

Full Professor at the University of Milano-Bicocca.

Research activities and skills

Anthropology of food; aesthetics of food and culture of the senses;
Food cultures in Cameroon and Africa;
Food in African and Western arts;
Food Films

Most Relevant Publication

2016, IV National conference, SIAA – Società Italiana di Antropologia Applicata: “politiche, diritti e immaginari sociali”. Relazione dal titolo: “Suoni a tavola. Arte, antropologia e diversità culturale”, Trento, December 19th-21st, 2016

2015 “Food Cultures between Sharing and Exclusion Practices” (with U. Fabietti, M. Badii, S. Barberani, M. Carosso, F. Riva, M. van Aken) in S. Veca, The Many Faces of Sustainability, Annali della Fondazione Feltrinelli, 49, 2013

2015 “Filming Food Cultural Practices in Cameroon. An Artistic and Ethnographic Work”,Archivio di Etnografia, 1‐2, 2014

2015, Associazione Nazionale Universitaria degli Antropologi Culturali (ANUAC) national conference: “Ambienti di vita e ambienti immaginati: nuove sfide per l’antropologia”, paper: “Il faut donner à manger aux gens. Pratiche culturali dell’alimentazione in Camerun”, Università di Bolzano, November 7th, 2015

2015, Scientific coordinator of the International workshop: Aesthetics of Food and Culutres of the Senses, Lab Expo Fondazione Giangiacomo Feltrinelli, University of Miano Bicocca, March 27th, 2015

2015, “Il faut donner à manger aux gens. Food Cultural Practices in Cameroon”, a film by Paola Anziché and Ivan Bargna, Fondazione Giangiacomo Feltrinelli, Lab Expo Milano 2015, 63 min. Presented at the Mudec – Museum of Cultures of Milan (2015); at the Viscult – Festival of Visual Culture (Joensuu, Finland, 2015); at the International Festival of Ethnological Film di Belgrad (2015); at the Pärnu International Documentary and Anthropology Film Festival (Parnu, Estonia, 2016)

2014-2015, “Cibo che unisce, cibo che divide. Alimentazione, arte e antropologia”, an ethnographic-artistic research carried out with the art curatur Gabi Scardi and the artists, Steve Piccolo, Adrian Paci, Emilio Fantin, Maria Papadimitrou; Lab Expo Milano 2015, Fondazione Giangiacomo Feltrinelli.

2014, “Vino di palma”, Antropologia museale, special issue: “Etnografie del contemporaneo: il post‐agricolo”, 34-36, 2013-2014

2009, “Vi mangereste Bambi? Riflessioni antropologiche sull’alimentazione “, in S. Bocchi e C. Fiamingo (Eds), Alimentazione. Sicurezza, accesso, qualità, culture, Codex, Milano

2006, Associazione Italiana per le Scienze Etnoantropologiche (AISEA), X Nationa Conference: “Cibo e alimentazione. Tradizione, simboli, saperi”;   paper: “Nel ventre di Bandjoun: metafore alimentari e pratiche artistiche in una comunità bamileke (Camerun)” Centro congressi CNR, Roma July, 5th-7th, 2006