[:en]
ABOUT US
[:it]
IL CENTRO
[:]
[:en]
Best4food is a multidisciplinary centre dedicated to food research and innovation actions. It aims to identify the most suitable strategy to develop sustainable food systems able to support our future and the one of the next generations. It should be considered that the food choices that we make everyday, the decision to eat a certain food rather than another, have profound consequences on our health and well-being and also on that of the environment where we live. Therefore, food and nutrition strategies and policy have an impact on the promotion and enhancement of biodiversity and environmental resources.
The access to high quality food, the correct food consumption, sustainable choices and the bioeconomy strategy for food production represent Best4Food pilasters to support the modern, evolved and resilient societies. Importantly, non equal distribution of food resources produce profound inequalities, with all their consequences on world stability.
Food is also one of the main human motivator, and its hedonic quality has the power to drive many of our everyday activities. Therefore the center is also dedicated to understand all the aspects related to those processes that leads to our decision to consume certain nutrients and not others, and/or to establish a healthy and sustainable food lifestyle.
The revolution generated by novel Information and communication technologies (from drones to big data) have a great impact in whole food value chain and in the center researchers develop and use the state of the art ICT platforms and solutions to support sustainable food sytems in a multidisciplinary way.
Currently, in most countries the food quality and safety are protected by governance and law systems that are aligned with the market requirements. However, in some cases the social, cultural, environmental and economical sustainability elements are not completely considered and fulfilled. Therefore, in Best4food more the 100 scientists and researches works together to improve the food chain, especially the process of food transformation, distribution, consumption and labeling of foodstuffs to enhance food sustainability and nutritional quality and to prevent human disease and environmental erosion.
The goal: Best4food represents a scientific and technological center where research institutions and companies collaborate to realize research and innovation in food transformation, distribution and consumption in order to improve environmental sustainability and human life quality. In the center, food and nutritional aspects are tackled through different scientific profiles (social, anthropological psychological/neuroscientific, legal, economical, pedagogical, ICT-based, biotechnological and environmental level) to identify the most suitable strategy to impact on research, and innovation. The adoption of Responsible Research and Innovation (RRI) approach during project planning, results analysis and output valorisation allow to fill the gap between research and the market.
Why?
- To enhance the knowledge in food and health sectors
- To develop integrative platforms for technology transfer and services
- To have an impact on food policy and law
- To support social innovation and global citizen education
- To prevent human diseases and promote life quality
- To promote healthier food choices and habits
- To develop future food
[:it]
Best4food è un centro multidisciplinare dedicato alla ricerca e innovazione sul tema dell'alimentazione. I centro nasce con l'obiettivo di identificare la strategia più adatta per sviluppare sistemi alimentari sostenibili in grado di supportare il nostro futuro e quello delle prossime generazioni.
Va considerato che le scelte alimentari che facciamo ogni giorno hanno conseguenze profonde sulla nostra salute e il nostro benessere ma anche su quello dell'ambiente in cui viviamo. Pertanto, le strategie e le politiche alimentari e nutrizionali hanno un impatto sulla promozione e la valorizzazione della biodiversità e delle risorse ambientali.
L'accesso ad alimenti di alta qualità, il corretto consumo di cibo, le scelte sostenibili e la strategia di bioeconomia per la produzione alimentare rappresentano i pilastri di Best4Food a sostegno della società moderna.
È importante sottolineare che la distribuzione non equa delle risorse alimentari produce profonde disuguaglianze, con tutte le loro conseguenze sulla stabilità mondiale. Il cibo è anche uno dei principali motivatori umani, e la sua qualità edonica ha il potere di guidare molte delle nostre attività quotidiane. Pertanto il centro è anche dedicato a comprendere tutti gli aspetti relativi a quei processi che portano alla nostra decisione di consumare determinati nutrienti e non altri, e/o stabilire uno stile di vita alimentare sano e sostenibile.
La rivoluzione generata dalle nuove tecnologie dell'informazione e della comunicazione ( dai droni ai big data) hanno un grande impatto sull'intera catena alimentare e nel centro i ricercatori sviluppano e utilizzano le piattaforme e soluzioni ICT all'avanguardia a supporto di sistemi alimentari sostenibili.
Attualmente, nella maggior parte dei paesi, la qualità del cibo e la sicurezza sono protette da sistemi di governance e di leggI che sono in linea con le esigenze del mercato. Tuttavia, in alcuni casi gli elementi di sostenibilità sociale, culturale, ambientale ed economica non sono completamente considerati e soddisfatti. Pertanto, in Best4food più i 100 scienziati e ricercatori lavorano insieme per migliorare la catena alimentare, in particolare il processo di trasformazione, distribuzione, consumo ed etichettatura degli alimenti per migliorare la sostenibilità alimentare e la qualità nutrizionale e prevenire le malattie umane e l'erosione ambientale.
Best4food rappresenta un centro scientifico e tecnologico in cui istituti e aziende collaborano per realizzare ricerche e innovazione nella trasformazione, distribuzione e consumo di cibo al fine di migliorare la sostenibilità ambientale e la qualità della vita umana.
Nel centro, gli aspetti alimentari e nutrizionali vengono affrontati attraverso diversi profili scientifici (sociali, antropologici psicologici /neuroscientifici, legali, economici, pedagogici, basati sulle ICT, biotecnologici e ambientali) per identificare la strategia più appropriata per l'impatto sulla ricerca e l'innovazione .
L'adozione dell'approccio Responsible Research and Innovation (RRI) durante la pianificazione del progetto, l'analisi dei risultati e la valorizzazione dell'output consente di colmare il divario tra ricerca e mercato.
Perché BEST4Food
- Migliorare le conoscenze nei settori alimentare e sanitario
- Sviluppare piattaforme integrative per il trasferimento tecnologico e i servizi avere un impatto sulla politica alimentare e sulla legge.
- Supportare l'innovazione sociale e l'educazione globale dei cittadini.
- Prevenire le malattie umane e promuovere la qualità della vita.
- Promuovere scelte alimentari e abitudini alimentari più sane.[:]