[:en]In the recent years many research works have demonstrated that computer vision techniques can help to automatically recognize diverse foods and to estimate the food quantity. Both these two goals are fundamental for a comprehensive diet monitoring system. This area is related to the design of systems for automatic dietary monitoring of customers based on robust computer vision techniques food quantity and computer vision based food quality control.

[:it]
Negli ultimi anni molti lavori di ricerca hanno dimostrato che le tecniche di visione artificiale possono aiutare a riconoscere automaticamente diversi alimenti e stimare la quantità di cibo. Entrambi questi due obiettivi sono fondamentali per un sistema completo di monitoraggio della dieta. Questa area è correlata alla progettazione di sistemi per il monitoraggio dietetico automatico dei clienti basati su robuste tecniche di visione artificiale quantitativo di alimenti e controllo della qualità degli alimenti basato sulla visione artificiale.

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[:en]General Referent

[:it]Referente generale [:]

Prof.ssa Livia Pomodoro
presidenza@milanfoodlaw.org

[:en]Food identity and certification [:it] Identità e certificazione alimentare [:]

[:en]Food origin and identity may influence strongly the food quality. In the case of plants, environmental conditions have an impact on the increase or the reduction of nutritional properties, on plant dimensions and on the harvesting periods and consumptions. This section focus on legal aspect of product identity in order to valorize typical products, to protect consumers from frauds and to valorize quality supply chains. This section is also dedicated to the genetically modified food and the preservation of genetic resources (bio-piracy).

 

[:it]L'origine e l'identità del cibo possono influenzare fortemente la qualità del cibo. Nel caso delle piante, le condizioni ambientali hanno un impatto sull'aumento o la riduzione delle proprietà nutrizionali, sulle dimensioni delle piante e sui periodi e consumi di raccolta. Questa sezione si concentra sull'aspetto legale dell'identità del prodotto al fine di valorizzare i prodotti tipici, per proteggere i consumatori dalle frodi e per valorizzare le filiere di qualità. Questa sezione è dedicata anche al cibo geneticamente modificato e alla conservazione delle risorse genetiche (bio-pirateria).

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[:en]RESEARCH REFERENT[:it] REFERENTE [:]

Carlo Ruga Riva
carlo.rugariva@unimib.it

TEAM

Carlo Ruga Riva - OGM penal discipline
Benedetta Ubertazzi - Food and protection of IP rights
Roberta Dameno - Right to choose and food labeling

Food safety and law

[:en]Food safety is a scientific discipline which describes handling, preparation, and storage of food in ways that prevent foodborne illness. This includes a number of routines that should be followed to avoid potentially severe health hazards. Food safety overlaps in many ways with food defense in the prevention of consumers from harmful effects. This area refers to the legal strategies adopted in food businesses to ensure safety, traceability, presentation, withdrawal or recall of unsafe food items placed on the market. Moreover this section includes aspects related to Novel Food and Functional Food.

 

[:it]La sicurezza alimentare è una disciplina scientifica che descrive la manipolazione, la preparazione e la conservazione degli alimenti in modo da prevenire le malattie trasmesse dagli alimenti. Questo include un numero di routine che dovrebbero essere seguite per evitare rischi potenzialmente gravi per la salute. La sicurezza alimentare si sovrappone in molti modi alla difesa alimentare nella prevenzione dei consumatori dagli effetti nocivi. Quest'area si riferisce alle strategie legali adottate nelle imprese alimentari per garantire sicurezza, tracciabilità, presentazione, ritiro o richiamo di prodotti alimentari non sicuri immessi sul mercato. Inoltre questa sezione include aspetti relativi a Novel Food e Functional Food.

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[:en]RESEARCH REFERENT[:it] REFERENTE [:]

TEAM

Carlo Ruga Riva - OGM penal discipline
Diana Cerini - TBD Law
Massimiliano Dova -Crime against public safety in agri-food sector

Food Policy

[:en]Food policy address the production, the transformation, the distribution, the food purchasing, its reuse and the organic waste management. All this processes have a direct impact on consumers as well as the entire supply chain. This thematic area is focused on providing social and legal basis aiming to develop suitable guidelines that may be used by governments, regions, commons, public and private institution to implement appropriate and useful food management strategies.

[:it]La politica alimentare riguarda la produzione, la trasformazione, la distribuzione, l'acquisto di cibo, il suo riutilizzo e la gestione dei rifiuti organici. Tutti questi processi hanno un impatto diretto sui consumatori e sull'intera catena di approvvigionamento. Questa area tematica si concentra sulla fornitura di basi giuridiche e sociali che mirano a sviluppare linee guida idonee che possono essere utilizzate da governi, regioni, comuni, istituzioni pubbliche e private per attuare strategie di gestione alimentare appropriate e utili.

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[:en]RESEARCH REFERENT[:it] REFERENTE [:]

TEAM

Margherita Ramajoli – Food policy
Monica Del Signore – Food policy
Lorena Forni - Resource Allocation in Healthcare
Elisabetta Lamarque - Food waste recycling and urban policies