[:en]Water is an essential resource for life. Water is not merely water since it contains various mineral and microelements need by our organism to complete all the metabolic functions. Therefore water can be considered an essential food and access to quality water must be guaranteed, controlled and valorized.

This area tackle water-related issues from a bio-chemical as well as a socio-legal point of view.

[:it]L'acqua è una risorsa essenziale per la vita. L'acqua non è semplicemente acqua poiché contiene vari minerali e minerali necessari al nostro organismo per completare tutte le funzioni metaboliche. Pertanto l'acqua può essere considerata un alimento essenziale e l'accesso all'acqua di qualità deve essere garantito, controllato e valorizzato.

Quest'area affronta le problematiche legate all'acqua da un punto di vista biochimico e socio-giuridico.[:]

[:en]General Referent[:it] Referente Generale

Maurizio Casiraghi
maurizio.casiraghi@unimib.it

[:en]Water quality for food production[:it] Qualità dell'acqua per la produzione alimentare[:]

[:en]Industrial processes of food production require quality water therefore treatment systems that provide suitable water for enterprises are needed as well as analysis systems and risk prevention. In the food context an important issue is the risk related to the chemical contaminants together with the microbiological risks.
This area is mainly focused on innovative analytic systems able to identify specific contaminants in short amount of time compatibly with the industrial production schedules and therefore optimizing the production chain. This systems can also be combined to ICT systems allowing the remote control of risks and the management of the waterworks of enterprises and cities.

[:it]
I processi industriali di produzione alimentare richiedono acqua di qualità, pertanto sono necessari sistemi di trattamento che forniscono acqua adatta alle imprese, nonché sistemi di analisi e prevenzione dei rischi. Nel contesto alimentare un problema importante è il rischio legato ai contaminanti chimici insieme ai rischi microbiologici.

Questa area è focalizzata principalmente su sistemi analitici innovativi in ​​grado di identificare specifici contaminanti in breve tempo compatibilmente con i programmi di produzione industriale e quindi ottimizzando il catena di produzione. Questi sistemi possono anche essere combinati con sistemi ICT che consentono il controllo remoto dei rischi e la gestione degli acquedotti delle imprese e delle città.[:]

[:en]RESEARCH REFERENT[:it]REFERENTE[:]

Antonella Bruno
antonia.bruno@unimib.it

TEAM

Antonella Bruno- Water molecular microbiology
Antonio Candelieri- ICT Technology for water
Maurizio Casiraghi-Biological analysis of water

[:en]Society and water[:it] Acqua e società[:]

[:en]If water is the most relational resource in any ecosystem, it represents in history and among different cultures, the most relational social medium, since it obliges to system of cooperation and networks and it builds up social interdependence among different actors, locally or globally.

The greatest part of water available is absorbed in making food in intensive agriculture production and in many countries water is the major marker of potential social conflict, of competition on resources, of inclusion/exclusion in society as much as sustainable patterns of livelihoods while its availability signals also the effects of environmental and climate changes on society.

Water is thus intimately linked to “social worlds” of water: ideas of purity, local interpretations of “new” waters (as wastewater), state/citizenship relationships, centralized or decentralized networks, local system of cooperation and society and environment contradictions are ancient issues that are at the core of present time society.

[:it]

Se l'acqua è la risorsa più relazionale in qualsiasi ecosistema, rappresenta nella storia e tra culture diverse, il mezzo sociale più relazionale, poiché obbliga a un sistema di cooperazione e reti e costruisce l'interdipendenza sociale tra diversi attori, a livello locale o globale.

La maggior parte dell'acqua disponibile viene assorbita nel produrre cibo nella produzione agricola intensiva e in molti paesi l'acqua è il principale indicatore del potenziale conflitto sociale, della competizione sulle risorse, dell'inclusione / esclusione nella società tanto quanto i modelli di sostentamento sostenibili mentre i segnali di disponibilità anche gli effetti dei cambiamenti ambientali e climatici sulla società.

L'acqua è quindi intimamente legata ai "mondi sociali" dell'acqua: idee di purezza, interpretazioni locali di "nuove" acque (come acque reflue), relazioni stato / cittadinanza, reti centralizzate o decentralizzate, il sistema locale di cooperazione e le contraddizioni della società e dell'ambiente sono questioni antiche che sono al centro di p risentirsi della società del tempo.[:]

[:en]RESEARCH REFERENT[:it]REFERENTE[:]

Mauro Van Aken
mauro.vanaken@unimib.it

TEAM

Tullia Bonomi

[:en]Food law & water resources law [:it] Diritto alimentare e diritto delle risorse idriche

[:en]To be defined[:it] Da definire

[:en]RESEARCH REFERENT[:it]REFERENTE[:]

Carlo Ruga Riva
carlo.rugariva@unimib.it

TEAM

[:en]To be defined[:it]Da definire [:]